den-perfekte-have

Sådan indretter du den perfekte have

En opskrift på den perfekte have er svær og måske umulig at komme op med. Denne udmelding kan måske umiddelbart virke en smule nedslående for dig, som netop er i gang med at opfriske din gamle have eller måske indrette en helt ny. Men den skal på ingen måde tages som et tegn på, at du således ikke har nogen mulighed for at skabe din egen drømmehave – tværtimod. Du har nemlig netop muligheden for at få lige den have du ønsker, fordi du ikke er tvunget til at efterleve nogen andres råd eller ideer om hvordan du bør gøre det.

En have er en del af naturen. Måske en tæmmet del, men ikke desto mindre stadig en del. Naturen er som bekendt utæmmelig, og du bør derfor ikke se det som dit mål at tæmme din have til at passe ind i en eller anden bestemt norm. Tværtimod bør du arbejde sammen med naturen for at skabe et afslappet og smukt helle, hvor du føler dig godt tilpas og hjemme. Hvordan du ønsker at skabe denne atmosfære, er helt op til dig selv. Der er mange forskellige metoder, og kun du kan afgøre, hvilken der er den rigtige.

Skab harmoni og bliv tilfreds med din have

Det vigtigste nøgleord når du skal skabe din have er balance. Balance skaber nemlig harmoni, og harmoni skaber velvære. Balance er en svær ting at definere, men det handler først og fremmest om at lægge sig fast på en stil. Hvis du vælger en simpel grøn have i japansk stil vil det være mærkeligt pludselig at smide en masse lyng eller farverige tropiske planter ind. Satser du derimod på det mere naturlige og farverige udtryk, vil det være mærkeligt at supplere dette med et bonsaitræ eller en figurklippet hæk.

Der er heller ingen grund til at fylde din have med møbler, pyntegenstande og redskaber. Lad naturen være naturen, og gem møbler og materielle ting til terrasse og hus. Hvis haven får lov til at fremstå så uberørt og autentisk som muligt, vil du nemlig kunne nyde dens umiddelbare ro og stemning meget mere. Naturen kan sagtens stå alene og klare sig selv – det eneste du som havejer behøver at gøre, er at passe, pleje og guide dine planter i den retning, som du ønsker at de skal gro og brede sig. Denne filosofi er i sandhed den bedste og nemmeste vej til den perfekte have.

den-perfekte-have